Ana Sayfa TANITIM Kazakistan

Rusça

Para birimi

:

Tenge (2009 yılı sonu itibariyle 1 $=yaklaşık 150 Tenge’dir.)

Başlıca şehirleri

:

Almatı, Aktöbe, Çimkent, Türkistan, Aktau, Karagandı, Semey, Kökçetau, Kızılorda, Kustanay, Atırau, Pavlodar, Oral.

Komşuları

:

Kuzeyde ve Batıda Rusya Federasyonu, Doğuda Çin Halk Cumhuriyeti, Güneyde Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan.

Göller

:

Aral, Balkaş, Zaysan, Alakol, Tengiz ve Seletitengiz.

Nehirler

:

Ural, Emba, Sirderya, Sarısu, İli, İrtiş, Talas, Çu, İşim.

İklim

:

Ülke genelinde sert karasal iklim hakimdir.

Resmi tatil günleri

:

Yılbaşı 1-2 Ocak, Dünya Kadınlar Günü 8 Mart, Nevruz Bayramı 22 Mart, Birlik Günü 1 Mayıs, Zafer Bayramı 9 Mayıs, Başkent Astana Günü 6 Temmuz, Anayasa Günü 30 Ağustos, Cumhuriyet Bayramı 25 Ekim, Bağımsızlık Günü 16-17 Aralık

Astana

1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kazakistan Cumhuriyeti’nin ilk başkenti, Almatı idi. Ancak Kazakistan hükûmetinin aldığı radikal bir kararla yeni başkent olarak Astana ilân edildi.

Öncelikli alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 1998 yılında eski adıyla Akmola olan Astana, artık Kazakistan’ın geleceğe yürüdüğü başkenti oldu.

Yaklaşık bir milyon nüfusa sahip Astana, hızla gelişen ve büyüyen Kazakistan’ın modern yüzü olarak yeniden inşa edilmekte; mimari ve altyapı çalışmaları, hız kesmeden devam etmektedir.

Almatı

Kazakistan’ın bağımsızlıktan sonraki ilk başkentidir. Almatı sürekli göç alan, büyüyen ve gelişen bir şehirdir. Almatı’da uluslararası havaalanı vardır. Burada, Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu bulunmaktadır.

Türkistan’a gidecek öğrencilerimiz, havayoluyla ilk önce Almatı’ya ulaşmakta, oradan kara veya tren yoluyla eğitimlerini görecekleri şehirlere ulaşabilmektedirler. Almatı-Çimkent arası uçak seferleri de vardır. İsteyen öğrencilerimiz veya personelimiz, Almatı’dan Çimkent’e yaklaşık bir saatlik hava, Çimkent’ten de iki saatlik kara yolculuğundan sonra Üniversitemizin bulunduğu Türkistan’a ulaşabilmektedirler.

Kentav

Türkistan’a 30 km mesafede, kuzeyde bulunan Kentav şehri, yaklaşık 50 bin kişilik bir şehirdir.

Burada öğrencilerimiz için 390 kişilik yurt imkânı vardır ve hazırlık sınıfı öğrencilerimizin yurtlarda kalması zorunludur. Öğrencilerimiz yurtta bulunan 4–6 kişilik odalarda kalmakta, yemekhane, çamaşırhane ve kantin hizmetlerinden yararlanmaktadır. Yurtlarda kalmayan öğrencilerimiz ise ev kiralamaktadır. Kentav'da normal bir evin kirası yaklaşık 100 ABD dolarıdır. Bir öğrencinin zaruri harcamaları ise yine 250–300 ABD dolarıdır.

Türkistan

Üniversitemiz merkez yerleşkesinin bulunduğu Türkistan, Güney Kazakistan Eyaletine bağlıdır. Ünlü Türk düşünürü ve Türk dünyasının ortak atası olarak kabul edilen Ahmet Yesevi’nin yaşadığı ve Türbesinin bulunduğu şehirdir. Ahmet Yesevi Türbesi, Türkiye Cumhuriyeti tarafından 2000 yılında yeniden restore edilmiştir.

Türkistan şehri, Ahmet Yesevi Üniversitesi kurulmadan önce 30 bin nüfuslu küçük kasaba görümünde iken, bugün 100 bini aşan nüfusuyla gelişen ve büyüyen bir şehir hâline gelmiştir.

Türkiyeli öğrencilerimizin büyük çoğunluğu yurtlarda kalmaktadır. Yurtlarda kalmayan öğrencilerimiz ise ev kiralamaktadır. Türkistan’da normal bir evin kirası yaklaşık 100 $’dır. Bir öğrencinin zaruri harcamaları ise 250-300 ABD Doları civarındadır. Türkistan’da alışverişler daha çok pazarlardan yapılmaktadır. Bunun yanında market ve mağazalar da mevcuttur. Genel olarak Türkiye’deki malzemeler bulunmakla beraber, sebze, meyve, zeytin, peynir gibi gıda maddeleri ile baharat, Türkiye’ye kıyasla biraz pahalıdır.

Kazakistan’a ulaşım

Türkiye’den gidecek öğrencilerin Türkistan’a ulaşımı Türk Hava Yolları ve Astana Hava Yolları ile Almatı üzerinden yapılmaktadır. İstanbul-Almatı arası yaklaşık 6 saattir. Almatı’dan Türkistan’a ulaşım, karayolu ve demiryolu ile yapılabildiği gibi, Çimkent’e kadar uçakla, Çimkent’ten sonra karayoluyla da olabilmektedir.

Almatı’dan havayolunu tercih edenler bir saatlik yolculuktan sonra Çimkent’e ulaşmaktadır. Almatı-Çimkent arası uçak bileti yaklaşık 160 ABD Dolarıdır.

Almatı-Türkistan arasında her biri yaklaşık 1000 km. olan demiryolu ve karayolu ulaşım imkânı mevcuttur. Almatı-Türkistan arası otobüs ve tren bilet ücretleri yaklaşık 30–40 ABD Dolarıdır. Otobüsle  10–12, trenle 15–19 saatte varılabilmektedir.

Türkiye ile Türkistan arasında yazın 3, kışın ise 4 saat fark vardır.

Ayrıca, Özbekistan üzerinden de vize almak şartıyla gidilebilmektedir. Bu güzergâhla gidilmesi hâlinde Türkiye-Özbekistan arası uçakla 4 saattir. Taşkent-Çimkent arası karayoluyla yaklaşık 280 km.dir.

Vize

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir aydan az seyahatleri için vize almasına gerek yoktur. Bu sürenin aşılması durumunda vize alınması gerekmektedir. Öğrencilerimiz ise eğitim vizesi almaktadırlar. Öğrencilerimizin vize işlemleri, Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından yapılmaktadır.