Ana Sayfa Duyurular Türkistan'dan Haberler İstiklal Marşı’nın kabulünün 89. yıldönümü kutlandı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 89. yıldönümü kutlandı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 89.yıldönümü, Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen bir törenle kutlandı. Programa, Rektör Vekili Prof. Dr. Mahir Nakip, Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İlhami Vural, üniversitemiz öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan programda, İstiklal Marşı’nı doğuran şartlar, Türk Milletinin ve Mehmet Akif’in o zamanki ruh hali, İstiklal Marşı’nın anlam ve önemi anlatıldı. Programın ikinci bölümünde öğrenciler İstiklal Marşı ve Mehmet Akif’in şiirlerinden örnekler sundu.

Törende açılış konuşmasını yapan Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Karabulut, Mehmet Akif Ersoy’un örnek alınacak büyük bir insan olduğunu vurguladıktan sonra, İstiklal Marşı gibi bir şiirin dünyanın hiç bir milletinde böylesine destansı bir havaya sahip bulunmadığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ferhat Karabulut konuşmasında, İstiklal Marşı’nı bir anlık bir ilham ve arzunun ürünü olarak değil, onu bir büyük milletin tarihinin mahsulü, inanmış bir büyük adamın ruh süzgecinden geçerek hayat bulmuş bir haykırış, bir titreyiş, bir kükreyiş olarak kabul etmek gerektiğini, İstiklal Marşı’nın, Mehmet Akif’in ve Türk milletinin savaş ve işgal yıllarında içinde biriktirdiği enerjinin en kesif haliyle orta çıkmasıyla, vahşi dünyaya verdiği en anlamlı cevap olduğunu, İstiklal Marşı’nı iyi anlamak için Çanakkale Savaşı’ndaki Mustafa Kemal Atatürk’ün anılarına ve  Akif’in Bülbül şiirine iyi bakmak gerektiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Ferhat Karabulut,  konuşmasını bitirirken İstiklal Marşı’nın Korkma diye başladığını ve İstiklal diye bittiğini belirterek bunun tesadüf olmadığını, ancak korkmayan milletlerin istiklallerini muhafaza edebileceğini vurguladı.

Programda Uluslararası İlişkiler IV.sınıf öğrencisi Öğrenci Konsey Başkanı Mustafa Giritlioğlu’nun Mehmet Akif Ersoy’u anlatan konuşmasının ardından, Tarih Öğretmenliği IV. sınıf öğrencisi Mümin Munis  İstiklal Marşını okudu. Program İstiklal Marşı belgeseli ile devam etti ve Hazırlık sınıfı öğrencisi Murat Aydınlı’nın “Cenk Şarkısı” adlı şiiri okuması ile sona erdi.